5 bevándorlás-ellenes kampány, amikhez képest Orbán kispályás

Hatalmas felháborodást kavart ország és európaszerte a magyar kormány által indított bevándorlásügyi nemzeti konzultáció. A legtöbb kritika a manipulatív kérdéssort és az offenzív plakátkampányt érte. 

Most összegyűjtöttünk néhány bevándorlás-ellenes kampányt, amelyekhez képest a magyar eltörpül: 

 1., A Svájci Néppárt fekete bárányai 

A nacionalista Svájci Néppárt (SVP) a 2007-es választásokra indított kampánya teljesen kicsapta a biztosítékot az EU-nál annak erőteljes "rasszista" felhangja miatt: 

"Tömeges bevándorlási hullámmal kell szembenéznünk"

- fogalmazott Toni Brunner, a Svájci Néppárt vezetője. 

A párt a 2007-es választásokat megnyerte a rendkívül megosztó kampányával, és azzal, hogy gyors fellépést ígért a tömeges bevándorlással szemben. 

Az EU-val kötött megállapodás értelmében, Svájc megnyitotta a kapuit a 15 ország munkavállalói előtt. Ez olyan túlnépesedéshez vezetett, hogy az a bérek csökkenéséhez és a lakásárak emelkedéséhez vezetett az SVP szerint.

Miután a 2011-es választásokat is megnyerte az SVP, 2014-ben egy bevándorlást korlátozó referendumot indított, amelyet viszont elbukott. A népszavazási kezdeményezés értelmében a migránsok számát a népesség 0,2 százalékában korlátozták volna, amely az akkori szám negyedét jelentette volna.

A rasszista felhangú kampányt rengeteg kritika érte az Európai Unió részéről. Nem mintha az SVP-t ez rendkívül izgatta volna. Ezt a kisfilmet a 2011-es választásra készítették:

 

 2., Ausztráliába jönnél? Ki van zárva! 

Az ausztrál kormány 2014-ben indította útjának a "NO WAY" kampányát, amellyel megpróbálják elrettenteni az ország felé igyekvő migránsokat. 

"Ausztrália nem az otthonod. Ha csónakkal érkeztél és nincs nálad vízum, nem maradhatsz Ausztráliában. Megállítunk és biztonságosan eltávolítunk minden járművet az ausztrál vizekről, amelyik illegálisan próbál bejutni Ausztrália területére"

- áll a plakátokon, amelyeken a háborgó tengeren egy kisebb hajó is látható. Ez különösen nagy felháborodást kavart, különösen annak fényében, hogy jelentősen megnövekedett a tengerbe vesző bevándorlók száma. 

Tony Abott ausztrál miniszterelnök már kijelentette: meg fogják állítani a csónakokat. Sok esetben az ausztrál hatóságok azt is megtették, hogy lefizették az embercsempészeket, hogy forduljanak vissza Indonézia partjai felé. 

 

A "NO WAY" kampány részeként egy videót is készítettek az operáció vezetőjével, Campbell tábornokkal, aki többek között arról beszél, hogy

a szabályozás mindenkire egyaránt vonatkozik: családokra, gyerekekre, árvákra, képzettekre és tanultakra is, nincs kivétel. 

Az Amnesty International kemény kritikával illette az ausztrál kormányt, amiért az az elrettentés érdekében feláldozza a menekültek biztonságát. 

 3., Repülővel küld haza minden koszovóit az osztrák belügyminiszter 

2015 februárjában az osztrák belügyminiszter a legnagyobb koszovói napilapban egy egész oldalas hirdetésben üzent a koszovóiaknak: 

"Nincs menedékjog Ausztriában"

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter Pristinában jelentette be, hogy a migránsokat kéthetente repülővel fogják visszaküldeni az országukba, miközben a menedékkérelmeket gyorsított eljárásban 10 napban bírálják el. 

"Koszovó egy biztonságos és stabil ország"

- fogalmazott a belügyminiszter.

A Koha Ditore harmadik oldalán pedig a következőt üzente: 

"A csempészek hazudnak. Nem adunk gazdasági okból menedékjogot Ausztriában. Az országban való illegális tartózkodásért 7500 eurós büntetés jár."

 4., Nigel Farage a britek munkahelyeiért aggódik 

Az UKIP szintén felborzolta a kedélyeket, amikor nyilvánosságra hozta a 2014 májusi európai parlamenti választásokra készített plakátjait: 

A kampány kritikusai a Brit Nacionalista Párt szlogenjeit látják az UKIP plakátjai mögött, amelyen a

"Brit munkákat brit munkásoknak"

mottó szerepelt. 

Az ellenzői a plakátokat rasszistának és xenofóbnak bélyegezték, Nigel Faraga, a párt elnöke azonban úgy véli, több millió brit ember hangját szólaltatták meg. 

 5., Dánia miniszterelnöke: kemény utasítások, mosolygós arc 

Dániában a Szociáldemokrata Párt Helle Thorning-Schmidt miniszterelnöknő arca mellé azt írta,

„Ha Dániába jössz, dolgoznod kell!”

 

Dániában nem csak a baloldal, hanem a jobboldal számára is rendkívül fontos kérdés a bevándorlás. Az elmúlt időszakban korlátozták a bevándorlók által igényelhető juttatásokat, segélyeket a Dániai Néppárt kezdeményezésére, amely jóval komolyabb kampányt tervez indítani épp a fentebb ismertetett ausztrál mintára. Dánia helyzetéről itt írtunk korábban. 

 Helle Thorning-Schmidt az új évi beszédében adta meg a kezdőlöketet a kampányának, amelyben a bevándorlóknak intézett pár erős mondatot: 

"Ha Dániába jössz, természetesen dolgoznod kell. Meg kell tanulnod a dán nyelvet, és együtt kell dolgoznod a dánokkal!"

A miniszterelnöknő úgy véli, hogy Dánia egy kis ország, amely csak rendkívül korlátozottan tud befogadni menekülteket.