Etióp férfi embercsempész maffiája uralja a mediterrán népvándorlást

Ermas Ghermay szerint 366 migráns halála mindössze "csekély veszteség"

Megerősítette a La Repubblica című olasz napilap pénteken azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Líbiából az olasz partokra irányuló emberkereskedelmet  az etiópiai Ermas Ghermay irányítja , akit az olasz terrorizmusellenes hatóságok régóta megfigyelés alatt tartanak.

gettyimages-470430850-1-960x720.jpg

A Sky News hírcsatorna egyik brit tudósítója nevezte meg a földközi-tengeri emberkereskedelmet irányító férfit és állampolgárságát olasz rendőrségi forrásokra hivatkozva, miután hozzáférést kaptak a 700 oldalas embercsempészeti nyomozati anyaghoz. 

A Skynews oknyomozó csapata Észak-Afrikában járt, hogy utána járjon az embercsempészet irányítóinak. A veszélyektől sem mentes utazásukat egy dokumentumfilmben örökítették meg. 

A La Repubblica közölte Ermas Ghermay fantomképét. Az olasz napilap arra emlékeztetett, hogy a szicíliai Palermo maffiaellenes nyomozóigazgatósága (DIA) azonosította elsőként a nemzetközi emberkereskedő szervezet vezetőjét.

A 2013 októberében a délolasz Lampedusa szigeténél történt hajószerencsétlenséget követően, amelyben 366 bevándorló veszett a tengerbe, az olasz hatóságok

több mint 30 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le az Olaszország területén tartózkodó és hatósági megfigyelés alatt levő emberkereskedők és az Afrikában maradt "főnökeik" között.

screen_shot_2015-07-25_at_19_59_33.png

screen_shot_2015-07-25_at_19_59_21.png

screen_shot_2015-07-25_at_19_59_06.png

Az arab nyelvű beszélgetések vezettek Ermas Ghermayhoz, aki olasz feltételezések szerint Líbiából irányítja az illegális bevándorlást.

Elfogása jelenleg lehetetlen a líbiai hatóságokkal való együttműködés hiánya miatt.

A Lampedusánál elsüllyedt hajót kormányzó és épségben partot ért három emberkereskedőt 2014-ben az olasz hatóságok Szicíliában letartóztatták.

 

A lehallgatott telefonbeszélgetésekben Ermas Ghermay "csekély veszteségnek" nevezte a Lampedusánál a tengerbe veszett emberek életét.

"Mindenki ismeri a nevét és a számát" - nyilatkozta a Skynews csatornájának Gerry Ferrara, a 18 hónapig tartó nyomozást vezető olasz állami ügyész.

Most viszont büntetlenül élhet Líbiában mindezek ellenére. 

MTI / Skynews / La Repubblica