Így segíti az embercsempészeket az EU

Olaszország korábbi védelmi minisztere azt nyilatkozta az EUobservernek, hogy az európai bevándorlás-politika el fog bukni, mert csak ösztönzi a csempészeket, hogy jóval több migránst szállítsanak Európába, mint korábban. 

Vincenzo Camporini 2008 és 2011 között volt Olaszország védelmi minisztere. Az EUnavformed-nak nevezett bevándorló-politikáról az EUobservernek adott interjúban beszélt.

camporini.jpg

Véleménye szerint az operáció arra fogja ösztönözni az embercsempészeket, hogy még több migránst szállítsanak Európába, mivel az új szabályozás értelmében, még több hajó van arra kötelezve a nemzetközi jog alapján, hogy részt vegyen a veszélybe került bevándorlók mentésében. 

"Ezzel végeredményben táplálják az emberekben azt a vállalkozást, hogy eljussanak az európai földekre. Ezzel az embercsempészetet mozdítják elő"

- nyilatkozta. 

Camporini szerint ugyanaz fog folytatódni Olaszországban, mint korábban, csak most más országok hajóit is kötelezik a mentésekben való résztvételre. 

boat-sinks-off-libya.jpg

A EUnavformed akcióját mindössze egy politikai gesztusnak tartja, amellyel az európai közösség szemében próbálják azt a látszatot kelteni, hogy a vezetők tesznek valamit a bevándorlás krízisének ügyében. 

"Ugyanaz a hozzáállás, mint az Iszlám Államhoz"

- mondta.

"Ha összevetjük a politikai szólamokat a tényleges valósággal, nagyon kevés konkrét eredményt látunk. A nyugati országok és az USA elkötelezettsége sokkal inkább szimbolikus, mintsem valóságos"

A volt védelmi miniszter úgy látja, a bevándolró válság óriási fenyegetést jelent. 

boat.jpg

"Csak az elmúlt 24 órában (július 23-án) 2000 embert mentettek ki és vittek Olaszországba. Remélem nem ez lesz a tendencia, mert az évi több százezer embert jelentene. Ez a szám fenntarthatatlan lenne Európa számára, még akkor is, hogyha az EU tagországa közösen viselnék a terhet" - mondta. 

Az EUnavformed harci gépeinek az üzembehelyezése mellett azonban kiállt, két tengeralattjáró is részt vesz a műveletekben. 

"A tengeralattjárók nyomon tudják követni a hajók aktuális helyzetét, ami segít abban, hogy kordinált módon érjék el a járműveket" - magyarázta Camporini. 

gencamporini.jpg

A művelet célja alapvetően az, hogy ennél is tovább menjen és elpusztítsa a csempészek hajóit és üzemanyagtárolóit, amennyiben ehhez engedélyt kap az ENSZ Biztonsági Tanácsától és a líbiai kormánytól.

 A volt védelmi miniszter szerint viszont az EU és a líbiai kormány egyoldalú politikája problémákat fog okozni.

Az EU és az ENSZ a torbuki kormányt ismerte el egyetlen közvetítőként, azonban Misratában és Tripoliban rivális kormányok regnálnak, és akkor még nem esett szó a helyi hadurakról és az ISIS által vezetett enklávékról, akik hatalmas tengerparti területeket tartanak az uralmuk alatt.

Az EUnavformed operátorainak így a helyi erők reakcióival kell szembenézniük, valamint azzal, hogy az embercsempészek emberi pajzsként fogják használni az európai tűzerővel szemben.

"Az európai közvélemény rendkívül érzékeny a veszteségekre. Egy európai katona elvesztése jóval nagyobb visszhangot vált ki a közösségből, mint 100 líbiai, vagy bevádorló halála" - véli Camporini. 

"Ha én lennék a vezető Tripoliban, nem bíznék a nemzetközi közösségben. A tény, hogy Tobrukot ismerték el és nem Tripolit, az eleve egy alacsonyabb státuszt jelent a tárgyalóasztalnál. Megértetném Tobrukkal, hogy nem adjuk a támogatásunkat bármi áron."

Visszatekintve a Kadhafi előtti olasz-líbiai kapcsolatokra, jóval kevesebb migráns érkezett Európába, mert Olaszország megegyezett Kadhafival, hogy tartsa őket távol. 

215125.jpg

"Természetesen humanitárius megfontolásokat is figyelembe kell venni, hiszen nem kezelték jól azokat, akik át akartak kelni a Földközi-tengeren. Viszont legalább elrettentő erővel bírt, akár az otthoniaknak, akár azoknak, akik a sivatagon keresztül indultak volna útnak, hogy eljussanak Európába" - fogalmazott Camporini. 

Hozzátette, ha tudná, hogy nyitottak és könnyen elérhetőek az Európába vezető utak, félretenné a fenntartásait és útra kelne.

EUobserver