"Európa megtelt, nincs több hely" - dániai magyar a bevándorlásról

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a dániai migránshelyzettel és a bevándorlás-ellenes kampányokkal. Cikkeink kapcsán egyik Dániában élő olvasónk (nickname: Navarone) hívta fel a figyelmünket az ottani helyzetre.

Navarone másfél évvel ezelőtt családi okokból költözött Magyarországról Dániába. Elmondása szerint a legtöbb magyar azért megy a skandináv országba, mert szerencsét akar próbálni, miután Magyarországon "nem lehet megélni."

Nekik viszont gyorsan csalódniuk kell, hiszen az élet elkezdéséhez, minimum 1,5 - 2 millió forintra van szükségük

- véli Navarone. A lakások albérleti ára 8-10 ezer koronától kezdődnek (350-400 ezer forint), a főbérlők ráadásul sok esetben háromhavi kauciót előre elkérnek. Ha az ember nagyon olcsón oldja meg az étkezést, akkor is havi 2500 koronával kell számolnia (kb. 100 ezer forint - fejenként!) s mindemellett a tömegközlekedésre is jelentős summát kell költeni (meghaladhatja a havi 25 ezer forintot).

copenhagen-feature.jpg

Olvasónk szerint éppen ezért van az, hogy szinte havonta jelenti be egy-egy magyar a baráti körében, hogy kénytelen hazaköltözni.

A politikai helyzetről Navarone azt mondta, hogy szerinte a tavasszal diadalmaskodó Venstre párt, sokkal inkább szélsőjobboldali, mintsem baloldali, aminek magukat mondják. Radikalizmusuk legfőképpen a migránsok ellen irányul.

tv2_sletter_klip_me_705886a.jpg

"Már az előző párt és a miniszterelnöknő, Helle Thorning-Schmidt sem támogatta a migránsokat, de Rasmussen, a mostani miniszterelnök pláne nem" - írja Navarone.

Ám mindezek ellenére is úgy véli, hogy "nincs olyan helyzet kint, mint Magyarországon". Hozzátette:

"Én épp itthon vagyok, és láttam, ahogy a Keleti körül feküdtek, sétáltak a migránsok. Ilyet Koppenhágában nem láttam."

Navarone úgy tudja, Dániában 14 ezer migráns tartózkodik elbírálásra várva. Azért, hogy az ország ne legyen vonzó célpont a menedékkérők előtt, Rasmussenék jelentősen csökkentették a migránsoknak járó segélyeket.

eritrean_economic_migrant_in_israel.jpg 

A bevándolrók letelepedési folyamatáról olvasónk a következőt írja:

"Jelenleg elég szép summát kapnak, akik segélyen vannak. Előfordul, hogy előreküldik a férfit, és amikor megkapta az engedélyt a tartózkodásra, akkor jönnek a többiek, a feleség és a sok gyerek. Sok dánnak csípi a szemét, hogy mekkora összeget kap egy - mondjuk - hatfős család. Vannak, akik beilleszkednek, dolgoznak, megtanulják a nyelvet, de van, aki nem hajlandó erre. Hozzáteszem, a helyi önkormányzat a letelepedés után rögtön küld egy levelet, hogy ingyen lehet tanulni a nyelvet három évig, mégsem veszik sokan igénybe."

Navarone szerint a bevándorlás-ellenesség növekedése nincs negatív hatással a kint élő magyarokra. "Aki becsülettel dolgozik, azt nem a származása alapján ítélik meg" - írja, bár azt is hozzáteszi, hogy azok felé, akik csak segélyekből élnek, már más a viszony.

"Még a nagyon nacionalista dánok sem piszkálják a magyarokat, amíg megélnek a munkájukból. Egyébként nagyon sok a külföldi kint, minden lépcsőházban van legalább egy idegen név, ha nem több. Ilyen szempontból viszonylag multikulturalitás valósul meg a mindennapokban. Összetűzések inkább az arab származású emberekkel történnek. Például el akarták érni, hogy az iskolai menzán ne adjanak sertéshúst, ami nagy felháborodást váltott ki a dánok körében" - meséli.

A Migránsfigyelőnek adott beszámolóját a következő személyes véleménnyel zárta:

"Én sajnálom azt, aki a halál elől menekül, és kétségbeesve keres lehetőséget arra, hogy éljenek, de Európa megtelt, nincs több hely."